Genişlemiş toplardamarların koparılarak çıkarılması veya bağlanması şeklinde yapılan ameliyattır. Birkaç tipi vardır:
Varisleşmiş yan dalların şişlik halinde görüldüğü yerlere pake denir. Pake eksizyonunda safen ven denilen toplardamarlar çıkarılmaz sadece varisleşmiş yan dallar koparılarak çıkarılır. İşlem ameliyathanede yapılır. Her şişlik olan bölgeye kesi yapılır, o bölgedeki yan dal koparılarak çıkarılır. Kesi ve dikiş vardır. Sonrasında sıkı bandaj gereklidir.
Derin ve yüzeysel toplardamarlar arasındaki bağlantı damarlarına perforan ven denir. Normalde 2-3 mm kalınlığındadır. 3 mm’in üzerinde ve varislerle ilişkili perforan venlerin varlığında bu işlem yapılabilir. İşlem ameliyathanede yapılır. Ultrasonla perforan venler işaretlenir, kesi yapılarak girilir, perforan venler bağlanır. Kesi ve dikiş vardır. Sonrasında sıkı bandaj gereklidir.
Varisli damarın koparılıp sıyrılarak çıkarılması yöntemidir. İşlem ameliyathanede yapılır. Büyük varislerde problem varsa bağlantı yerinden damar bağlanır, bacağa doğru kasıktan metal bir T çubuk damarın içine sokulur, ucunun ilerlediği son yerden bir kesi daha yapılır, buradan metal bir topuz çubuğun ucuna takılır.
T çubuk kıvırılarak damar kasıktan dışarı sıyrılıp alınır. Bu arada ilişkili yan dallar kopar, kanama ve hematom olabilir. Sıkı bandaj ve yatak istirahati gereklidir.
Varis ameliyatı olmak zorunda kalarak bu ameliyat ile varis tedavisi yaptıranlar bu tedavinin oldukça güç ve ağrılı olduğunu ifade etmektedirler. Geçmişte varis ameliyatı olan hastaların yorumları genellikle bize ameliyatsız varis tedavisi yaptırmak için başvurduklarında tarafımızca öğrenilmektedir.
Bir bacağındaki varisi ameliyat ile tedavi ettiren kişilerin ameliyatsız varis tedavisi olması sonrasında büyük rahatlık olduğunu söylemeleri bu konuda bizi mutlu etmektedir.