Varis ameliyatı uzun yıllarca varis hastalarına yapılmıştır. Varis hastalığı için çok uzun yıllardır özellikle modern çağın hareketsiz yaşamıyla iyice toplumun gündemine yerleşmiş bir hastalıktır.
Bu hastalığın fark edilmesi çoğu zaman bacaklardaki damar yoğunluğunun artması, ağrı, kaşıntı, kramp gibi belirtiler ile mümkün olmaktaydı.
Varis hastalığına yakalan kişiler bu hastalığın tedavisini ararken bir takım çarelere başvurmuş bitkisel kürler uygulamış kremler sürmüş ve bir türlü varis soruna çare bulamamıştır.
Çünkü varis bacaklarda bulunan toplardamarların çapının genişlemesi dolayısıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.
Bacak toplardamarları da bir kere genişledikten sonra hiçbir ilaç ve bitkisel kür damarların çapını daraltmayı sağlayamamıştır.
Damarları bir poşet gibi düşünürsek genişlemiş bir poşetin eski haline gelmesi ne kadar mümkün ise varisli damarın da büzüşmesi o kadar mümkündür. Bu gün uygulanan tedaviler için de bu durum hala böyledir.
Varis hastalığının en son evresinde kalp damar cerrahlarına başvuran hastaların varisleşmiş damarlarının koparılarak çıkarılması çare olarak görülmüş uzun yıllar da böyle yapılmıştır. Varis ameliyatı yapılma şekli hastaların bu tedaviyi yaptırmaktan kaçınmalarına neden olmuştur.
Varis ameliyatı sırasında ameliyat edilecek bacak normal bir ameliyatta olduğu gibi hazırlanır. Hasta ameliyathaneye alınır ve narkoz verilir. Daha sonra varis ameliyatı olacak hastanın bacağının belirli bölgelerinde kesiler açılarak varisli damara ulaşılır. Bu damarların bulunduğu yerden koparılarak çıkarılması işlemine başlanır.
Bu damarlara bağlı olan belli başlı damarların uçları bağlanarak kapatılır. Ancak çok ince kılcal damarların bağlanarak kapatılması mümkün olmadığı için ameliyat sonrasında kanamanın durmasını sağlamak için bacak çok sıkı şekiled bandajlanır. Bu şekilde ameliyat olan varis hastası 15 gün yatak istirahati yapmak zorundadır. Bu süre içinde bacakta morarma ve iç kanama görülebilir. Bu normaldir.
Varis ameliyatı sonrası hastaların büyük bir bölümü tedavinin ağrılı olduğunu ve uzun sürdüğünü ifade etmektedir. Bu sürecin kolay ve ağrısız geçmesi için alınabilecek önlemlerin başında varis ameliyatı sonrasında yapılan bandajlamanın uzun süre tutulmasıdır.
Varis ameliyatı sonrası damarların dışarı çıkarılmış olması dolayısıyla morluklar oluşabilir. Morlukların geçmesi uzun sürebilir.
Varis ameliyatının yukarıda anlattığımız şekli dolayısıyla ameliyattan korkan hastalar için artık ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri uygulanmaktadır.
Girişimsel Radyoloji Uzmanları tarafından bulunan ve uygulanan lazerle varis tedavisi, radyofrekansla varis tedavisi ve bunun gibi buharla varis tedavisi gibi yöntemler sayesinde hem tedavi 1 saatte ameliyatsız şekilde yapılmakta hem de hasta evine yürüyerek dönmektedir.
Daha da güzeli ertesi gün hayatına kaldığı yerden devam etmektedir. Varis ameliyatında olduğu gibi 15 gün yatak istirahatine ihtiyaç duymamaktadır.
Varis hastaları son dönemde varis tedavisini kimin yaptığı konusunda ciddi olarak kafa karışıklığı yaşamaktadır. Ancak bu kafa karışıklığı aslında yerinde değildir.
Varis bir toplardamar hastalığıdır ve uzun yıllar boyunca bu damar hastalığına kalp damar cerrahları ameliyat ile tedavi etmeye çalışmıştır. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte pekçok hastalık ameliyatsız olarak tedavi edilmeye başlandı. Özellikle girişimsel radyolojinin gelişimi ile birlikte görüntüleme eşliğinde kapalı işlemler yapılmaya başlandı.
2000 yılının başında Amerikalı bir girişimsel radyoloji uzmanı olan Dr. Robert MIN tarafından geliştirilen bir teknik ile varisli damarlara cerrahi işlem yani ameliyat yapılmasına gerek bırakmayan bir tedavi yöntemi bulundu. Bu yöntem endo venöz lazer ablasyon idi. Girişimsel radyoloji uzmanları pek çok hastalığı ameliyatsız şekilde tedavi ettiği gibi varisi de ameliyatsız şekilde tedavi eden bu yöntemi buldular ve geliştirdiler. Bugün artık ameliyatlık varis hastalarına ameliyat olmadan varis tedavisi olma imkanını sağlayan teknoloji ve teknik Girişimsel radyoloji tarafından geliştirilmiş ve 2000 yılından bu yana kullanılmaya devam etmektedir.
Varis ameliyatı olması gereken tüm hastalara ameliyatsız varis tedavisi yöntemi ile varis tedavisini girişimsel radyoloji uzmanları hızlı konforlu ve ağrısız şekilde yapmaktadırlar. Girişimsel radoyoloji uzmanları işlemi yaparken ultrason yardımı ile işlem yaptığı yeri açmadan izleyebilmekte ve buraya işlemi bir iğne deliğinden girerek yapmaktadır. Ultrason kullanma ehliyetine ve yeteneğine sahip olan radyoloji uzmanları işlem yaptıkları yeri hatasız olarak tespit etmekte ve sadece hastalıklı bölgeye varis tedavisi yapmaktadır. Böylece işlem sırasında sağlıklı bir damarın kapatılmamasını sağlamaktadır.
Varis hastalığının bir toplardamar hastalığı olduğunu daha önce ifade etmiştik. Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir. Zira ultrason cihazını kullanma konusunda uzman olan doktorlar radyoloji uzmanlarıdır.
Son yıllarda girişimsel radyoloji alanının gelişmesi ile birlikte varis hastalığının teşhisinin yanı sıra varis hastalığının ameliyatsız yöntemler ile tedavisi de radyoloji uzmanları tarafından yapılmaya başlanmıştır.
Böylece uzun yıllardır kalp damar cerrahları tarafından yapılan varis ameliyatı son bulmuş onun yerine ameliyatsız varis tedavisi almıştır.
Benim de bacagimda varis var bilekten dize kadar uzanıyor Kaşıntı yapiyor ağrı yapior Ameliyat önerdiler olmam lazım hmm Ama bnm 8 aylık bebeğim var Emziriyorm
Sevim hanım merhabalar. Varis tedavisi uygulanmazsa kaşınan bölgeler bir süre sonra yara yapacaktır ve ciddi problemlere yol açacaktır. Ameliyat benim önerdiğim bir tedavi yöntemi değildir. Tekrarlama yapıyor ve süreç çok uzun. Ameliyatsız varis tedavisi Endovenöz Lazer Ablasyon (EVLA) tedavisi ile sağlığınıza kavuşmanız mümkün. Bu tedavileri gebelik döneminde yapmıyorum. Emzirme döneminde yapılır süte veya bebeğe herhangi bir zararı olmaz. Daha detaylı bilgi için 0312 224 13 14 veya 0531 385 31 93 numaralı telefon hatlarımızdan bize ulaşabilirsiniz. İyi günler dilerim.
Dr. Hanım merhabalar, Daha önce sağ bacağımdaki varis şikayetim dolayısıyla varis ameliyatı oldum. Bu ameliyat sonrasında uzun bir süre yatmak zorunda kaldım. İyileştim Ama bacağımda hala bazı damarlar var. Bu damarlar için doktorumla konuştuğumda bu kadarı kalacak demişti. Acaba kalan damarları da tedavi etmek mümkün olur mu?
Gülbin hanım geçmiş olsun, Ameliyat ile yapılan varis tedavisinde bazı damarlar kalabilir. Girişimsel radyoloji uzmanları ultrason eşliğinde varisli damarların tümüne tedavi uygulayabilir. Sizin de ameliyat sonrası kalan damarların kapatılması konusunda yardımcı olmak isteriz. Bizimle iletişime geçiniz.