Varisler, bacaklarımızdaki toplardamar sorunlarından ortaya çıkmaktadır. Toplardamar kapakçıklarında meydana gelen bu rahatsızlık nedeniyle bacaklarımızda bulunan toplardamarlar genişler ve şişer.
Bildiğiniz üzere toplardamarların asli görevi, doku ve organlara iletilen kirli kanı kalp ve akciğere geri götürmektir.
Ancak bu kapaklardaki işlev bozukluğu, kanın geri götürülmesini engeller ve varisler görülmeye başlar.
Peki varisin oluşma sebepleri nelerdir?
Varisler daha çok kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. İlerleyen yaş ve kilo sorunları varis oluşumunun sebeplerinden biridir. Genetik olarak yatkınlık da variisin bir başka sebebidir. Ailesinde varis görülenlerde bu rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimali daha fazla vardır. Birden fazla doğum yapan kadınların varis hastalığına yakalanma ihtimalleri artmaktadır.
Bunun yanı sıra hamilelikte varis sebeplerinden biri olarak görülebilir. Hareketsiz bir yaşam sürdürenlerde ve uzun süre ayakta durmayı gerektiren meslekleri icra edenlerde varis gözlenebilir.
Yukarıda saydığımız varisin oluşma sebepleri toplumdaki kadınların %25inde varis hastalığı görülmesine neden olur. Varis görülme oranı erkeklerde toplumun %20 si seviyesindedir. Varis hastalığının bu kadar sık görülmesine rağmen varis tedavisi olanların sayısı her zaman bu kadar yüksek olmayabilir.
Zira varis rahatsızlığı her zaman şikayetlere neden olmaz. Ancak şikayetlerin görülmemesi tedavi olunmaması için geçerli bir sebep değildir. Varis önemli bir hastalıktır ve tedavi edilmelidir.
Varisin oluşma sebepleri burada saydıklarımızla sınırlı değildir. Bu sebepler en sık görülen sebepler olarak sayılmış olup kişilere ve yaşam tartlarına bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir.
Şişmanlık, Hamilelik, uzun süre ayakta kalarak çalışmak, bazı meslekler (polis, öğretmen, garson, berber),kadın olmak, doğum kontrol hapı kullanmak ve hormon tedavisi görmek, dar giysiler giymek, sık sık veya sürekli kabızlık, yaşlılık ve genetik yatkınlık nedeniyle varis oluşabilir. Varis, toplardamarın içinde bulunan kapakçıkların vazifesini yapamaz hale gelmesi sonucu oluşur. Buna venöz yetmezlik denilir. Venöz yetmezlik sonucunda varis oluşur.
Venöz yetmezlik yani toplardamarların doğru veya tam çalışmaması sonucunda bacaklarda kan göllenir ve bacakta ve ayak bileklerinde şişmeye neden olur.
Varisten korunmak için veya varis oluşumunun önüne geçmek için, bizim birey olarak atacağımız adımlar çok önemlidir. Varis, bir sağlık sorunu olduğu gibi, kişilerin kendilerini kötü hissetmelerine neden olan bir görsel sorundur.
Varisin oluşumunun çeşitli sebepleri vardır ve kalıtsal özellikler, varisin oluşma nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir. İlerleyen yaşla, hareketsizlik ve kilo sorunlarıyla birlikte artabilen varis şikayetlerinin etkilerini azaltmak ve ilerlemesini yavaşlatmak için, doğru adımları atmak bizim elimizdedir.
Varis, çoğu insan için önemsiz görülse de aslında oldukça sıkıntılı, hastaya azap verebilen hatta yaralar açılmasına neden olabilecek bir hastalıktır. Varis ve basur, toplardamar genişlemesidir. Kronik kabızlık ve ıkınma, karın içi basıncını arttırdığı için halk arasındaki deyimiyle basur (hemoroid) ve varis problemine neden olmaktadır. Basurda bu toplardamar genişlemesi makat bölgesinde olurken variste bacak damarlarında meydana gelmektedir. Genişleme, toplardamardaki kirli kanın o bölgede göllenmesine neden olur. Basurda makat bölgesinde ağrı olurken variste bacaklarda ağrı olur. İnce kılcal damarlar bile bir yerde lokal olarak fazla bulunuyorsa göllenmeye bağlı ağrı, kaşıntı, ısı artışı yapabilir.
Bacakta ağrı şikâyeti ile başvuran hastalarda, varisli damarlar her zaman dışarıdan görülmeyebilir. Bacaklarda ağrı, şişlik, yorgunluk hissi, kaşıntı, yanma yapabilir. Dışarıdan görülmeyen bu damarlardaki problem, Renkli Doppler Ultrasonla görülebilir. Radyoloji Uzmanı tarafından yapılacak Ayakta Bilateral Venöz Renkli Doppler Ultrason ile hastanın hangi damarlarında venöz yetersizlik yani varis olduğu anlaşılır. Hangi damarlarda varis var, bu damarlardaki venöz yetersizliğin derecesi nedir, bu damarlarla ilişkili yan dallar var mı? Tüm bu sorular, yapılacak uygun bir Venöz Doppler Ultrason ile cevaplanabilir. Sonrasında yapılan venöz haritalama ile yapılacak işlemin tipi belirlenir. Öncelikle EVLA (Endo Venöz Lazer Ablasyon) yapılmalı mı, ardından köpük skleroterapi yapılmalı mı, yoksa tek başına köpük skleroterapi yetecek mi karar verilir. Hasta, yapılacak işlem ile ilgili bilgilendirilir. İşlemin aşamaları anlatılır, ne kadar süreceği ve sonrasında yapması gerekenler ile ilgili hasta bilgilendirilir. Hangi işlemin yapılacağı belirlendikten sonra hastaya işlem ücreti ile ilgili de bilgi verilir.
Tedavi sonrası tanımlanan şikâyetlerin bazıları hemen, bazıları 1 ile 3 ay içinde kaybolur. Yapılan işlem sonrası hastanın 3 gün sonra 1 hafta sonra yakın kontrolleri ve gerekiyorsa skleroterapi seansları yapılır; 1. Ve 3. Ay kontrolleri ile hasta takip edilir.
Varis, öncesinde sıkıntı veren bir hastalık olduğu gibi tedavisi de yüz güldürücü bir hastalıktır. Varis tedavisi sonrası hastaların şikayetleri önemli ölçüde azalmaktadır.
Hocam Merhabalar son birkac ay icerisinde bende bu durumdan sikayetciyim diz kapaklarimin yan ve arka kisimlari şiş ve uzun sure ayakta duramiyorum cok agri ge sizlama yapiyor zaman zaman vucudum cok şişiyor bacakalimda cok agirlik var gibi hisseidyorum
Aysun hanım merhabalar. Bu belirtiler varis belirtileri olabilir. Doğru tanı konması için Doppler ultrason ile muayene etmem gerekiyor. Bırakmış olduğunuz telefon numaranızdan sizi arayacaklar. Sağlıklı günler dilerim.
Doktor hanım merhabalar, annemde ve babamda ciddi varis sorunları vardı. Her ikisi de geçmişte ameliyat olmalarına rağmen bir türlü iyileşemediler. Ben bu hastalığı çok iyi biliyorum. Bendeki belirtiler annemle babamdaki benzemiyor. Acaba varis olmama ihtimali var mı? Bacaklarım şişiyor ama hiç damar görünmüyor. Böyle bir durumda varis olmama ihtimalim var mı?
Celalettin bey merhaba, Varis genetik bir hastalıktır. Herkeste farklı şekillerde görülebilir. Ailenizde var ise farklı şikayetleriniz olsa da problem varisle ilişkili olabilir. Ayakta venöz doppler ultrason ile değerlendirilmenizi öneririm.
Hocam merhaba, Varikoselim vardı. Tedavi oldum. Şimdi bacağımda da varis belirtilerini görüyorum. Bazı zamanlarda ağrı da oluyor. Acaba varikosel tedavisi olduğum için varis oluşmuş olabilir mi?
Cezmi bey merhaba, Öncelikle geçmiş olsun. Varikosel ve varis birbirine benzeyen damar genişlemeleridir. Sadece yerleri farklıdır. Varikosel ve varikosel tedavisi bacak varisi nedeni değildir. Damar genişlemesi genetik olduğu için iki yerde de görülebilir. İyi günler dilerim.