Bacaklardaki kirli kanın kalbe akışını düzenleyen toplardamarlardaki kapak yetersizliği nedeni ile oluşan ve bacak toplardamarların zaman içinde genişlemesi ile oluşan hastalığa varis denir.
Varis, genelde bir toplardamar hastalığı olarak tanımlanmaktadır.
Dünya geneline bakıldığında en çok yaşanılan sağlık sorunlarından birisi olarak bilinmektedir.
Yapılan araştırmalara göre ise her altı kişiden beşinde varis oluşumu gözlemlenmiştir.
Varis hastalığı hem el ile dokunulduğunda hem de gözle bakıldığında görülen ve hissedilen bir damar hastalığıdır. Bu nedenden dolayı ise hastalığın teşhis süreci açısından en kolay teşhis edilen hastalıklardan birisi olduğunu da söylemek mümkündür. Ancak varis sadece gözle yapılan kontrol ile de teşhis edilemez. Mutlaka ayakta renkli doppler ultrason ile varis muayenesi yapılmalıdır.
Kadınlarda erkeklere oranda varis hastalığı daha çok görülmekle birlikte bu açıdan bakıldığında kadınların estetik açıdan varis hastalığından oldukça şikâyet ettikleri de bilinmektedir. Çünkü varisli damarların oldukça kötü bir görünümü vardır.
Varis hastalığının yalnızca dışarıdan bakıldığında estetik açıdan kötü bir görünüm oluşturduğunu söylemek yanlış olacaktır. Çünkü ilerlemiş olan varis hastalığında kirli kanın bölgede birikmesiyle dokular beslenemez, önce renk değişimi sonrasında yara oluşur. Bu nedenle varisli bölgede oldukça ciddi boyutlarda yaralar oluşabilmektedir.
Bunların dışında hastalığın tedavisinde geç kalınması ile ilerlemiş olan varis sorununda kişinin dayanılmaz derecede ağrılar çektiği olur. Bazen varis hastalarının günlük ihtiyaçlarını karşılamak için bile hareket etmekte oldukça zorlandığı bilinmektedir.
Tüm bunların yanı sıra kan dolaşımının durmasına bağlı olarak pıhtı oluşması da mümkündür. Bu da ilerleyen zamanlarda o bölgede ciddi ağrı ve kızarıklık bazen de akciğere pıhtı atması şeklinde sonuçlanabilir.
Varis nedeniyle genellikle şiddetli bacak ağrıları olur. Bu ağrılar sabahları az iken gün içinde yer çekiminin de etkisiyle gittikçe artar.
Dinlenmekle azalabilir ancak bazen bacağı devamlı hareket ettirme isteği oluşturabilir. Bu nedenle varis, huzursuz bacak sendromu ile karıştırılabilir.
Varis ağrıları oluşmaması için gün içinde varis çorabı giyilebilir.
Akşamları ayaklar yükseğe kaldırılarak dinlendirilmesi gerekmektedir. Ama temelde varis tedavi edilmediği sürece ağrılar geçmeyecektir.
Eğer varis tedavisi yapılamıyorsa varise bağlı şikayetleri hafifletmek için bir takım önlemler alınabilir. Evde genellikle varis ağrılarının önüne geçmek için tercih edilebilecek en etkili yollardan birisi de düzenli olarak varis çorabı kullanmaktır. Bu da ağrıların dinmesini etkileyecek en önemli faktörlerden birisidir.
Sıcak havalarda ağrılar biraz daha fazla oluşabilmektedir. Ayrıca varis, bacaklarda sürekli olarak yanma ve sıcaklık hissi ile kaşıntının oluşmasına neden olur. Bu da bacaklarda cilt sorunları yaratır.
Bu sorunun yanıtı çoğu zaman düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir. Varis hastalığı özel bir ilaçla ya da bitkisel varis tedavisi yöntemleri ile geçmez. Varis hastalığı toplardamarların fiziksel olarak bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğu için kullanılacak bir ilaçla ya da bitkisel bir kür ile geçmez.
Varis hastalığının iyileşmesi için varisli damarların kapatılmasından başka yol yoktur. Bacaklarımızdaki birden fazla toplardamardan biri olan varisli damarlar kapatıldığında sağlıklı damarlar görevlerini daha rahat yaparlar. Böylece varise bağlı şikayetler yavaş yavaş ortadan kalkar.
Varis nasıl geçer sorunuza daha fazla cevaplar için lütfen bize ulaşınız.
Varis temelde genetik bir sağlık sorunu olmakla birlikte bir takım dış etkenler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Özellikle genetik yatkınlığa dayalı olan bu hastalığı tetikleyen en önemli etmen kişinin yaşam tarzıdır.
a) Aşırı kilo almak,
b) Gebelik,
c) Uzun süre ayakta durularak yapılan meslekleri icra etmek,
d) Aşırı hareketsiz yaşam sürmek,
e) Ağır spor yapmak (özellikle halter)
f) Bacak bacak üstüne atmak
gibi davranışlar varise neden olur. Aile bireylerinizde varis hastalığının olması halinde hareketsiz bir yaşam sürmemek, ağır spor yapmamak, hareketsiz kalmamak, aşırı kilo almamak varisi önlemek için çok önemlidir.
Varis hastalığına geçmişte kalp damar cerrahları tarafından bakılır ve ileri evreye ulaşmış varis hastalığında ise cerrahi müdahale ile varisli damar bacaklardan koparılarak çıkarılırdı. Bu işlem hem çok ağrılı hem de uzun iyileşme süreleri olan bir yöntemdi.
Gelişen teknoloji sayesinde varis hastalığının teşhisinde radyoloji uzmanları ön plana çıkarak renkli doppler ultrason ile venöz haritalama yapmaya başladılar. Varisin teşhisi için bu yöntem altın standart olarak uygulanmaya başladı.
Girişimsel radyoloji alanının gelişmesi ile birlikte ameliyatsız tedavi yöntemlerini kullanan girişimsel radyoloji uzmanları tarafından varis hastalı teşhis, tedavi ve takip edilen bir hastalık haline geldi.
Günümüzde varis hastalığına girişimsel radyoloji uzmanları tarafından bakılmaktadır.
Öncelikle beriltmek isteriz ki varis hastalığının ilk belirtilerini hastanın kendisi görecektir. Bu nedenle gözle görülen ve hissedilen belirtileri saymakta yarar vardır. Aşağıda görülen ve hissedilen varis belirtilerden bir veya daha fazlasının görülmesi halinde varis hastalığının olduğu düşünülebilir.
Böyle bir durumda bizimle iletişime geçerek varis muayenesi olmalı ve renkli doppler ultrason ile bacak toplardamarlarınızın incelenmesini sağlamalısınız.
Merhaba Hocam, Bende varım var. Çünkü çok yürüdüğümde bacaklarimdaki damarlar şişiyor, morarıyor ama ağrı yok. Ayrıca kılcal damarlarım çok belirgin.. Acaba kılcal varisde mi var bende.. Tedavi için be kadar süre gerekli.. Risk var mı
Necmettin bey geçmiş olsun, Varis hastalığının gözle görülen belirtilerini sayıyorsunuz. Bu belirtilere bağlı olarak bu gün ağrı şikayetiniz olmasa bile gelecekte varise bağlı yaraların açılması mümkün olabilir. Bu nedenle tedavinizi ertelemeyiniz. Varis tedavisi kliniğimizde ameliyatsız şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemlerin şu an bulunduğunuz sağlık riskinden daha fazla bir riski yoktur. İletişim için lütfen randevu alınız. 0 532 385 31 93
Hocam benim bacaklarımda çok fazla kaşıntı var bu kaşıntı varis hastalığından olabilir mi? özellikle geceleyin bu kaşıntılar çok artıyor. kaşımaktan yaralar da oluştu. bir türlü iyileşmiyor. zaman zaman da kanama oluyor. cevap verirseniz çok memnun olurum.
Geçmiş olsun. Varis hastalığı kaşıntı yapabilir. Varis olup olmadığınızı anlamak için öncelikle doppler ultrason ile değerlendirilmeniz gerekmektedir. Bu şekilde diğer hastalıkların elenmesi ve problemin ne olduğunun tespit edilmesi mümkün olabilir. Lütfen varis muayenesi için randevu alınız.
Merhaba ben 27 yaşındayım 18 yaşında varis oluştu bi defa lazerle tedavi oldum fakat sonuc almadim kisacasi daha fena oldu bunu yeniden tedavi edebilir miyiz
Merhabalar, Öncelikle geçmiş olsun diliyorum. Daha önce lazer varis tedavisi olduğunuzu belirtmişsiniz. Bu tedavinin yüzeyel lazerle varis tedavisi mi yoksa EVLA mı olduğunu anlayamadım. Bu nedenle tedavinizin neden başarısız olduğunu da söylemek mümkün değil. Tedavinizi tam ve eksiksiz biçimde yapabiliriz. Bunun için lütfen bize 0 312 224 13 14 numaralı telefondan ulaşınız.